Wat heeft Danny Pormes met duurzaam ondernemen?

Hoe gaan Hoornse ondernemers om met duurzaam ondernemen? Een kijkje in de keuken van Danny Pormes van Runnersworld Hoorn.

Danny Pormes komt aanlopen met een brede grijns op zijn gezicht. Weer een interview onder een stralend herfstzonnetje. We hebben afgesproken bij Grandcafé Turf, waar we een uur de tijd hebben om zijn circulaire avonturen rond de sportschoenen te bespreken. Dan haast hij zich naar Runnersworld, waar hij de kartwedstrijd van zijn 18-jarige zoon gaat zien. In Portugal rijdt zijn zoon vandaag mee met de wereldkampioenschappen. Maar eerst koffie en een vragenvuur.

Van Korps Mariniers naar Benelux-dealerschap voor Orca triatlon wetsuits.

Danny is zijn carrière begonnen bij het Korps Mariniers. Eindigend als officier. Sportend op sportschoenen die hij niet zo best vond. Hij deed ook aan Triatlons en de kleding die hij daar droeg was veel beter dan wat je als sportkleding bij defensie aan kreeg. Zijn werk als marinier bracht meerdere uitzendingen met zich mee. Uiteindelijk had hij van de eerste twee levensjaren van zijn eerste kind maar één jaar meegekregen. Eén van de redenen waarom hij uiteindelijk besloot te stoppen te werken bij defensie.

Toen hij las in rapporten en publicaties van oa de Loughborough University dat de afgetrapte schoenen wereldwijd een groot probleem waren en dat het om 20 miljard schoenen per jaar ging, was hij echt om.

Waar de ene deur dicht gaat gaan een andere open. Met zijn dienstmaat en triatlon-vriend David Uijttewaal reisde hij naar Engeland waar een meeting was van alle dealers van Orca triatlon wetsuits. Een producent van kwalitatief heel goede en nog niet in Nederland te krijgen triatlon-kleding. Waar ze zelf fan van waren en de kleding ook van droegen bij hun Triatlon wedstrijden. Ze stapten – tot hun grote verrassing – de deur uit met het importeurschap voor de hele Benelux. 7 jaar hebben ze voor het importeurschap alle sportwinkels in de Benelux bezocht. En dan zie je wat werkt in sportwinkels. En wat niet.

Franchisenemer Runnersworld

14 jaar geleden begon voor Danny zijn eigen winkel in sportschoenen aan de Grote Noord in Hoorn. Als franchisenemer van Runnersworld. Alles wat hij heeft meegenomen bij het bezoeken van al die winkels in de voorgaande jaren heeft hij toegepast bij het opzetten van zijn zaak. Dit heeft gezorgd voor een goed lopende hardloopspeciaalzaak met een behoorlijke klantenkring. Met een fantastisch team zonder wie hij zo ver niet gekomen was én niet te vergeten zijn vrouw en zakelijk partner Erna Redecker, die hem op de juiste momenten met twee voeten op de grond houdt.

Al zijn teamleden houden zich fanatiek bezig met sport en zetten zich 100 % in voor de winkel. Zelf loopt hij ook nog steeds wedstrijden. Het is de sport die ze bindt. Merken die ze voeren? Saucony, Asics, ON, Brooks, Adidas, Nike, Mizuno en New Balance.

Aanbestedingen defensie

12 jaar terug heeft hij zijn eerste aanbesteding bij defensie gewonnen voor het leveren aan sportschoenen aan defensie. Eerst alleen de mariniers, daarna heel defensie. De laatste twee jaar heeft hij ook het contract voor de levering van sportschoenen voor justitie. Om de zoveel tijd is er een nieuwe aanbesteding, waar hij tot nu toe steeds een nieuw contact voor binnen heeft kunnen halen. Ook de laatste aanbesteding heeft hij gewonnen. En dat is precies waar het onderwerp duurzaamheid om de hoek kwam kijken.

Nieuwe MVO eisen bij aanbesteding

In november 2016 bezocht hij de voorlichtingsdag voor leveranciers van de overheid. Om leverancier van de overheid te kunnen zijn werd in ieder geval vereist dat hij zich bezig hield met duurzaam ondernemen. Hergebruik van grondstoffen was belangrijk: circulair ondernemen was het hoogst haalbare doel. Danny is er in gedoken. Opnieuw met zijn vroegere zakenpartner David Uijttewaal.

Samen zijn ze op bezoek gegaan bij tientallen partijen. Voor de inspiratie bij Tony Chocolonely, voor de handelingen bij een kleding sorteerbedrijf en voor de cijfers en achtergronden bij TU Eindhoven en Loughborough University. Om uiteindelijk hun recycling project van de grond te krijgen. Daarvoor zijn ze in gesprek geweest met de verschillende fabrikanten (Asics, New Balance, Adidas en ON), met de retail (ook Euretco), met het Ministerie van Defensie, Ministerie van Veiligheid en Justitie en met MVO Nederland.

Het is een kwestie van lange adem: elke organisatie heeft zijn eigen (marketing) plannen. Danny zoekt naar gedeelde belangen. Zo is het voor winkels belangrijk dat de klanten naar de winkel komen. Inzameling vindt dan ook in de winkels plaats. Niet alleen bij Runnersworld, maar bij alle sportschoenenwinkels die mee doen.

Met David heeft hij inmiddels de FastFeetGrinded BV opgericht en een loods in Susteren gehuurd, waar de schoenen verzameld en verwerkt worden. Er staan een machine waar dit mee kan. Deze machine snijdt o.a. de sportschoenen uit elkaar, zodat de verschillende materialen apart kunnen worden opgeslagen. Er zijn contacten met de Sociale Werkplaats daar. Zodra het volume dat verwerkt moet worden groot genoeg is, kunnen de werkzaamheden mede door de medewerkers van de Sociale Werkplaats worden uitgevoerd.

Hun doel is om er voor te zorgen dat het ingezamelde materiaal ook weer gebruikt wordt. Het liefst voor het maken van nieuwe sportschoenen. Hiervoor zijn ze onlangs in Zwitserland geweest, bij ON, een Zwitserse producent van sportschoenen die verkocht worden in 1200 hardloopwinkels in 25 landen. Met dit bedrijf gaan ze nu samenwerken. De eigenaar van het bedrijf bleek ook hoogleraar duurzame economie te zijn aan de Universiteit van Lausanne en stond erg open voor gebruik van gerecyclede materialen. Ze gaan de eerste hardloopschoenen maken van schoenen van gerecycled materiaal van FastfeetGrinded BV.

Voor organisaties die meehelpen met het inzamelen van de schoenen wordt op dit moment door FastFeetGrinded gewerkt aan een keurmerk.

Verdere duurzame activiteiten

De Stichting voor Militaire Oorlogsslachtoffers “BVMO” wordt gesteund vanuit de opbrengsten van de aanbesteding. Danny zet jonge sportieve mensen op hardloopschoenen, daarna gaan ze een opleiding in en kunnen vervolgens in hele heftige situaties belanden. Het is voorgekomen dat ze ze daarna “anders” en getekend voor het leven terug zagen. De Stichting ondersteunt niet alleen de mannen en vrouwen bij de revalidatie maar ook hun gezinnen. Daarnaast is de BVMO ook uitgebreid naar alle geüniformeerde beroepen zoals de politie en het ambulance personeel.

De CO2 uitstoot wordt teruggebracht bij het inzamelen van de schoenen. Er is een systeem opgezet waarmee zo slim mogelijk de schoenen kunnen worden ingezameld. De auto rijdt op aardgas. Niet elektrisch, want bij de kazerne staan bijvoorbeeld geen laadpalen.

Leadership

In zijn zoektocht naar machines voor zijn recycling project kwam hij met Erna en David terecht op de Recycle beurs. Er waren ook lezingen. In de zaal waar hij terecht kwam stond een uitspraak op het scherm die bij hem binnen kwam: leadership required to change public behaviour. Dat is waar hij mee bezig is met zijn project om heel Nederland – en liefst meer dan dat – zo ver te krijgen dat mensen begrijpen dat de hun afgedankte schoenen een tweede leven kunnen krijgen. En ze zo mee kunnen doen aan het kleiner maken van de afvalberg.

Duurzaam Ondernemen in de winkel

De sportschoenenbranche gebruikt geen keurmerk voor duurzaam ondernemen. In de winkel hebben ze voor klanten papieren tassen, zijn de winkels omgebouwd met LED verlichting en maken ze bewuste keuzes in hun assortiment. Zo hebben ze o.a. oplaadbare veiligheidsverlichting, gerecyclede sokken van visnetten, gerecyclede drinkflessen en Fairtrade producten van ODLO. Ze kunnen nog veel meer doen en daar zijn ze nu ook mee bezig.

Wat drijft Danny om duurzaam ondernemen op te pakken?

De eisen van de aanbesteding hebben hem het eerste zetje gegeven om zich in duurzaam en circulair ondernemen te verdiepen. Toen hij las in diverse rapporten en publicaties van oa de Loughborough University dat de afgetrapte schoenen wereldwijd een groot probleem was en dat het er om 20 miljard per jaar ging, was hij echt om.

Mensen gebruiken steeds meer schoenen en met name gaan de sportschoenen ook minder lang mee. In 2030 moeten er minder grondstoffen gebruikt worden en moet de afvalberg kleiner zijn. Er moet dus echt iets gebeuren.

Andersom ondernemen

Danny onderneemt altijd “andersom”. Eerst zegt hij “ja, gaan we doen” en vervolgens gaat hij aan de slag om het voor elkaar te krijgen. Het “businessplan” wordt veelal achteraf “geschreven”.

Heeft Danny nog tips voor ondernemers die duurzaam aan de slag willen?

De circulaire economie komt er aan. Het is noodzakelijk dat we wat doen aan een schonere, betere wereld. Daarnaast staat het allemaal duidelijk omschreven; 2030 moet minder dan 50% van de grondstoffen worden gebruikt en in 2050 moet Nederland circulair zijn. Je kunt simpelweg niet wachten tot een jaartje ervoor. Kijk wat je als ondernemer kunt doen en hoe je anders met je producten, materialen of werkwijze kunt omgaan. Het is zeker niet makkelijk maar soms moet je gewoon beginnen.

Een uur is zo voorbij. Danny rent de deur uit. De wereldkampioenschappen karten, dat moet hij zien (6e! mooi resultaat).

Workshop Duurzaam Ondernemen

Ben je ondernemer en wil je ook eens stil staan bij wat nieuwe ontwikkelingen kunnen betekenen voor je onderneming?

Zoals energietransitie, circulaire economie, gebruik grondstoffen, Internet of Things, Blockchain, nieuwe mogelijkheden van mobiliteit?

Op 11 december geven we de Workshop Duurzaam Ondernemen.

Meer info vind je hier.

Opgeven kan hier.

Wietske on EmailWietske on Linkedin
Wietske
Energieke verbinder at Wijkplan 2050
Wietske Glandorf is organisator, verteller en verbinder. Ze is mede-initiatiefnemer van Wijkplan 2050. Doel is de uitstoot van CO2 versneld te verminderen. Door het opzetten en uitvoeren van projecten - met inwoners, ondernemers en organisaties - die hier aan bijdragen. En het geven van workshops over de nieuwe duurzame economie.
Verder blogt ze over energietransitie: de inzet van storytelling én de verbinding van duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Auteur: Wietske

Wietske Glandorf is organisator, verteller en verbinder. Ze is mede-initiatiefnemer van Wijkplan 2050. Doel is de uitstoot van CO2 versneld te verminderen. Door het opzetten en uitvoeren van projecten - met inwoners, ondernemers en organisaties - die hier aan bijdragen. En het geven van workshops over de nieuwe duurzame economie. Verder blogt ze over energietransitie: de inzet van storytelling én de verbinding van duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *