Wat hebben ondernemers te maken met circulaire economie, energietransitie of IoT?

Heel veel. En anders binnenkort. 

Ter inspiratie, wat voorbeelden van collega-ondernemers die de weg van duurzaam ondernemen zijn ingeslagen. En met circulaire economie, energietransitie of Internet of Things aan de slag zijn gegaan. Een meubelmaker bijvoorbeeld, en een tassenmaker.

Circulaire economie

Gispen kantoor meubilair

Gispen is opgericht in 1916. De meubelfabrikant werkt hard om over te gaan naar een circulair bussiness model. Grondstoffen en producten worden ze veel mogelijk hergebruikt. Aan hun leveranciers stellen ze ook duurzame eisen. Met klanten maken ze afspraken over het terugnemen van meubilair. Hun doel is het maken van mooie producten én de cirkel rond maken en verspilling voorkomen.

Upcycled

Margreet van Tricht houdt van mooie tassen. En gebruikt daarvoor materiaal dat anders op de vuilnisbelt terecht was gekomen.

 

Energietransitie: overgaan op duurzame energie

Van de Bron

In 2013 hebben ondernemers Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Aart van Veller de koppen bij elkaar gestoken. Ze vroegen zich af waarom je duurzame energie niet direct bij de bron kon kopen. Hun oplossing was een marktplaats voor energie, waar klanten hun duurzame energie rechtstreeks bij de lokale energiebron kunnen krijgen.

In 5 jaar hebben ze inmiddels 100 energiebronnen (windmolens, zonnepanelen en biovergisters), verspreid over heel Nederland en 100.000 aangesloten huishoudens. Hun core bussiness draagt bij aan een duurzame samenleving.

 

Internet of Things

Eén van de elementen van het Internet of Things is 3D printing. De bouw zou zomaar op zijn kop kunnen komen te staan door 3D printing. Vorig jaar al de aankondiging dat TU Eindhoven en gemeente het printen van een huis aan het voorbereiden waren.

In China rollen er inmiddels 10 huizen per dag uit een grote printer. Denk ook bijvoorbeeld aan bruggen: die kunnen ook gewoon geprint worden.

Nog een curieuze toepassing van 3D printing. En wel in de keuken van restaurant De Librije.

 

Workshop Duurzaam Ondernemen

Ben je ondernemer en wil je je voorbereiden op de toekomst? Gewoon eens alles over die nieuwe economie op een rijtje en je eigen bedrijf tegen het licht houden?

Op maandag 11 december geven we een workshop Duurzaam Ondernemen in Grandcafé Turf in Hoorn.

Meer informatie vind je hier.

Opgeven kan hier.

Wietske on EmailWietske on Linkedin
Wietske
Energieke verbinder at Wijkplan 2050
Wietske Glandorf is organisator, verteller en verbinder. Ze is mede-initiatiefnemer van Wijkplan 2050. Doel is de uitstoot van CO2 versneld te verminderen. Door het opzetten en uitvoeren van projecten - met inwoners, ondernemers en organisaties - die hier aan bijdragen. En het geven van workshops over de nieuwe duurzame economie.
Verder blogt ze over energietransitie: de inzet van storytelling én de verbinding van duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Auteur: Wietske

Wietske Glandorf is organisator, verteller en verbinder. Ze is mede-initiatiefnemer van Wijkplan 2050. Doel is de uitstoot van CO2 versneld te verminderen. Door het opzetten en uitvoeren van projecten - met inwoners, ondernemers en organisaties - die hier aan bijdragen. En het geven van workshops over de nieuwe duurzame economie. Verder blogt ze over energietransitie: de inzet van storytelling én de verbinding van duurzaamheid en economische ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *